kedd, december 11, 2018

Pilátus gyűrűje

50 évvel ezelőtt egy bronzgyűrűt találtak a Betlehem környéki Heródes-ásatás során, mely leletről mára kiderült, hogy Pontius Pilátus, Jeruzsálem római kormányzójának és Jézus keresztre feszíttetőjének gyűrűje volt.
A gyűrűn szerepel Pilátus neve, amelyet egy speciális kamera segítségével fedeztek fel az Izrael Régészeti Hatóság laboratóriumában történő bevizsgálása során. A gyűrűn görög betűkkel szerepel, hogy "Pilatus". A felirat egy borospohár képét futja körbe.
Danny Schwartz a Héber Egyetem professzora azt nyilatkozta, hogy a Pilátus név igen ritka volt akkoriban Izraelben. "Nem tudni semmilyen más Pilátustól abban az időszakban, továbbá a gyűrű is azt mutatja, hogy egy gazdag, befolyásos ember tulajdonát képezte." - mondta Schwartz.
A gyűrűviselet akkoriban igen gyakori volt a gazdagok körében. Az ezen az ékszeren lévő betűk és jelek alapján a hivatalos dokumentumokra történő pecsételés is ezzel, és olvasztott viasz használatával történt.
"A kutatók úgy vélik, hogy a kormányzó a napi munkája során használta, vagy az egyik tisztségviselője pecsételhetett vele Pilátus nevében, de mindenképpen aláírásra, hitelesítésre szolgált." – mondta a professzor. A gyűrű tehát minden kétséget kizáróan az Újszövetségben is megjelenő Pontius Pilátusé volt.
Pilátus volt Júdea tartomány ötödik prefektusa, Tiberius császár szolgálatában 26-tól 36-ig, bár a pontos dátumok kapcsán van némi vita. A gyűrűt eredetileg a Gideon Forster héber egyetem professzora találtatta 1968-1969 környékén, de bevizsgálására csak most került sor.


Forrás:  http://www.terrasanctablog.org/2018/12/02/lenigma-di-un-antico-anello-appartenne-a-pilato/
              http://www.nicelife.hu/hirek/vallas/pilatusgyuru.php

Nincsenek megjegyzések: