Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

hétfő, december 18, 2017

Második szakasz



Tartalmában és üzenetében is változást tapasztalunk az adventi liturgiában. Véget ért az adventi szent idő első szakasza, amelynek központi üzenete az Úr Jézus második eljövetelére fókuszált.  Elkezdődött a második,  rövidebb szakasz, amely a karácsonyra való készülés intenzív ideje.
Természetesen  a mai napra kiválasztott szentírási szakaszok is ezt tükrözik.
Az Ó-szövetségi olvasmányban Jeremiás próféta jövendölése hangzott el: „jönnek napok – mondja az Úr –, amikor igaz sarjat támasztok Dávidnak”….„Ez lesz a neve, amelyen szólítják: „Az Úr, a mi igazságunk.”
A próféta korában valószínű, hogy  konkrét uralkodóra gondoltak, amíg nem lett nyilvánvalóvá, hogy ez az eljövendő Messiásra vonatkozik.
Az evangéliumi rész még inkább azt tükrözi, hogy az advent második felébe léptünk. A szent Mátétól vett részlet, már az Úr Jézus születés-történetének a körülményeiről szól. Elhangzott, hogy„Mária gyermeket fogant méhében a Szentlélektől.”….  Az angyal ezt mondja Józsefnek a jegyeséről: „Fia születik majd, akit Jézusnak nevezel, mert ő váltja meg népét bűneitől.” A folytatás pedig: „Amikor József felébredt álmából, úgy cselekedett, amint az Úr angyala parancsolta neki.”
          Gyakorlatilag az advent utolsó hetét kezdjük el, és természetesen az úr Jézus kegyelméből folytatjuk a karácsonyra való felkészülésünket. Ahogyan József engedelmeskedett az angyal szavának, úgy akarunk mi is engedelmeskedni az Egyház lelki vezetésének. 
Azt tapasztaljuk, hogy sok minden el akar téríteni a lelki utunktól. Ilyen lehet az év végére feltornyosuló elintézni valók, a felfokozott készülődés az ünnepekre, a munkahelyi elvárások, protokoll elvárások, családi-, vagy rokoni kötelezettségek.  Azt is tapasztaljuk, hogy hatni akarnak ránk a kommunikációs eszközök-, a reklámok világa, amelyek minden rákészülést mellőzve, azt állítják, hogy a lényeget kínálják megvásárlásra. Mindezeknek a tömkelegében nehéz egyensúlyt tartanunk. Íme ezért van szűkségünk az Egyház évszázados  tapasztalatára és lelki irányítására. Erre támaszkodva tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megőrizzük advent egyre fokozódó várakozó hangulatát és lelkileg is felkészülve érkezzünk meg karácsony öröméhez.

Nincsenek megjegyzések: