Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, december 19, 2017

Isten küldöttje





          Mind a mai ó-szövetségi olvasmányban, mind az evangéliumban szerepel Isten küldöttje, az angyal, aki azért jelent meg hogy egy születendő fiúról adjon hírt.
Az első olvasmányban az angyal Sámson születéséről adott hírt: „ez a gyermek Isten nazirja lesz anyja méhétől kezdve halála napjáig.” – vagyis Istennek szentelt személy lesz.”  Ismerős a szentírás további lapjaiból, hogy ez így is történt, Sámson Isten embere volt, és Isten népe érdekében dolgozott, halála napjáig.
          Az evangéliumi részben az Úr angyala, az ó-szövetségi templom áldozati oltáránál jelent meg Zakariásnak, és Keresztelő János születéséről beszélt: „Feleséged, Erzsébet fiút szül, és Jánosnak fogod hívni. Örömöd és vigasságod lesz ő, és sokan örülnek majd születésének„
Keresztelő János az Úr útkészítőjeként rá is mutathatott az Isten Bárányára, Jézusra.
          Számunkra is az advent, az angyalhoz hasonlóan előhírnök, amely arról hoz hírt, hogy Isten jelen van és működik az életünkben, a családjainkban,  a társadalomban. Ahogyan a szentírási szereplők együtt működtek Isten hírnökével és magával a gondviselő Istennel, úgy kell nekünk is együtt működnünk és elvégeznünk a feladatunkat Isten országában a magunk és mások üdvössége érdekében.
A tennivalónk is hasonló, azokéhoz akikről a mai szentírási szakaszban hallottunk. Nekünk is oda kell figyelnünk Isten üzenetére. Miután felismertük nekünk is vállalkoznunk kell arra, hogy megtesszük Isten akaratát. Mi sem spórolhatjuk meg az áldozat vállalást, hogy alkalmasak legyűnk együtt működni Isten akaratával.
Mindegyikünk személyesen kell, hogy keresse és megtalálja, hogy a mindennapi élet szintjére lebontva mit is jelent ez számára.
Nyilván arról van szó, ami erőnkből telik, aminek a megvalósulásához  képesek vagyunk többlet erőfeszítést tenni. Arról beszélünk ami a közreműködésünkön, és jóakaratunkon múlik, hogy bennünket is bele számolva, ma is legyenek olyanok, akiken keresztül Isten a mi világunkban is kifejtheti üdvözítő tervét.
Ehhez kérjük, hogy adjon kegyelemet az Úr, ezen a mai adventi napon is.

Nincsenek megjegyzések: