Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szombat, december 20, 2014

Készség


Iz 7,10-14; Zs 23; Lk 1,26-38

Az  evangéliumban az angyali üdvözletet olvastuk, amely advent harmadik hetének végén a karácsony ünnepének az előhírnöke.
„Isten elküldte Gábor angyalt Galilea Názáret nevű városába egy szűzhöz.”
Isten kapcsolatot keres az emberrel. A Szűzanya annak a készségnek a példaképe, amellyel ezt az isteni közeledést az embernek fogadnia kell. „Íme az Úr szolgáló leánya, történjék velem szavaid szerint
Gondolom, hogy közös tapasztalat a felismerés, hogy nem is olyan könnyű ezt a lelkületet, ezt a készséget elsajátítani. Egészen biztos, hogy a Szűzanya kapcsolata Istennel, nem az angyali üdvözlettel kezdődött, itt inkább megnyilvánult.
 Mi emberek olyanok vagyunk, hogy ami erőfeszítéssel jár, azt legszívesebben kihagynánk, megspórolnánk. Ez a mindennapi dolgainkra is érvényes, de a vallásos életben is megnyilvánul.
A szívünk mélyén ott él a vágy az ünnep után, de az, ami hozzá vezet, ami a felkészüléssel jár, azt lehetőleg kikerülnénk.
Sok helyen már advent előtt elkezdődik a karácsonyi vásár, ami számomra ezt a sietséget sugallja. Legtöbbször át is ugorjuk az advent utolsó napjait, és így összefolyik az adventi liturgikus idő a karácsony elővételezésével. Így fokozottabb erőfeszítésre lesz szűkség megőrizni a karácsony igazi lelkületét.
A napokban, karácsonyi készülődésünkben figyeljünk és tanuljunk a Szűzanya készségéből. Keressük meg és vegyük észre azokat a lehetőségeket, amelyben mi is kifejezésre juttathatjuk, hogy elismerjük Isten elsőbbségét és munkálkodását az életünkben, a terveinkben, mindennapi ügyes-bajos dolgainkban.
Biztató, hogy olyan sokan vesznek részt az adventi szentmiséken, és sokan végzik el a szentgyónásukat. Fordítsunk továbbra is gondot a lelki felkészülésre, hogy tartalmas ünnepünk legyen, amelyben készségesen válaszolunk Isten kegyelmi kezdeményezésére.

Nincsenek megjegyzések: