kedd, december 23, 2014

ElőkarácsonyA mai szentmisével amolyan, elő karácsonyt ünneplünk. Nem csak azért, mert holnap, már szent este van, hanem a szentírási szakaszok is erre hangolnak. Ugyanis az evangéliumban Keresztelő János, az előfutár születéséről olvasunk. Benne teljesedett Malakiás próféta jövendölése: „Íme, elküldöm hírnökömet, hogy elkészítse előttem az utat. Hamarosan belép szentélyébe az Úr, akit kerestek….. Lám, már jön is.”
Már Keresztelő János születése is csoda számba ment. Anyja Erzsébet idős kora ellenére hozta a világra, és az édesapja Zakariás nyelve is csak akkor oldódott meg, amikor a fia megszületett, mert nem hitt az angyali ígéretnek. A szomszédok és rokonok, „amikor meghallották, hogy milyen irgalmas volt az Úr együtt örült mindenki.” Az öröm legfőbb oka az volt, hogy Isten olyan dolgot vitt végbe, ami emberileg lehetetlennek tűnt. Mindezek ellenére „félelem szállta meg a szomszédokat…. Aki hallott róla, elgondolkodva mondta: Mi lesz ebből a gyermekből? Hiszen nyilvánvalóan az Úr van vele.”
Azon, hogy félelem szállta meg a rokonokat nem csodálkozhatunk, mert Malakiás próféta is a jövendölésében azt mondja, hogy nehéz lesz majd elviselni az Úr látogatásának napját, „mert olyan, mint az olvasztók tüze és a ványolók lúgja.” 
A próféta jövendölése és a megvalósulás között, sok a megegyezés, de ugyanakkor a különbségek is lényegesek.
Malakiás próféta a Messiással kapcsolatban rendkívüli érkezésről szól, amelyet megelőz az előfutár. Keresztelő Jánosban ez teljesedett. Sőt az ő születése is már csodás születést jelez. Azonban a Megváltó megérkezése, minden emberi elképzelést felülmúlt. Az Úr Jézus születésénél nagyobb csodát nem tudunk elképzelni.
Keresztelő János születésével rendkívülit cselekedett Isten, azonban a Megváltó megérkezésével olyan történt, amire az ember képtelen. Nélküle nem tudnánk megszabadulni vétkeinktől, hiába való lenne a bűn elleni harcunk.
Jézus születését nem olyan természeti jelenségek kísérték, mint amiről Malakiás beszélt. Mégis sokkal lényegesebb dolog történt, az emberi természetben. A felszínen, látszólag nem változott semmi, az isteni irgalom azonban csendben a valóság lényegét változtatta meg. A legtöbbet kaptuk ajándékban. Annak a lehetőségét, hogy Isten gyermekeivé lehetünk. Ennek a megvalósulásnak az ünnepét üljük, minden Karácsonykor. Ennek az örömnek a megünneplésére hív az Egyház, az idei Karácsonykor is.

Nincsenek megjegyzések: