Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

péntek, január 22, 2010

Örömhírt vigyek


"Azért kent föl engem, hogy örömhírt vigyek a szegényeknek."

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Miközben Lukács bevezeti evangéliumát, sokat elárul magáról és korabeli olvasóiról is. Ő ugyanis nem volt Jézus cselekedeteinek szemtanúja. Ő és olvasói „másodnemzedékbeli” keresztények voltak. Úgy tudjuk, hogy Lukács orvos volt és képeket is festett. A római Santa Maria del Popolo templom szentélyében őrzött kegyképet, melyet egyszerűen csak Lukács Madonnájának neveznek, állítólag Mária diófa asztalára festette, de ezt sokan cáfolják és a kép készítésének idejét a XIII. századra teszik.
Lukács elmondja, hogy mindennek gondosan utánanézett, mielőtt leírt volna valamit is. Valószínű, hogy egyetlen írott forrása Márk evangéliuma volt.
Mivel Jézus története már ismert volt Lukács közönsége előtt, mit nyerhetnek azzal, ha még egyszer végigkövetik ugyanazon történetet. Lukács alaposan tanulmányozhatta az evangéliumot és az lehetett a szándéka,, hogy szépen elrendezve elmondja azt, és minden kétséget eloszlasson. Lukács azt szeretné, ha a nem zsidó testvérei eljutnának a történelmi Jézushoz, és végigkövetnék a kereszténység növekedését, hogy hogyan terjedt ki az ősegyház Jeruzsálemtől Kis- Ázsiáig és Rómáig.