Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

péntek, január 29, 2010

Áthaladt köztük


"Fölkeltek, kidobták őt a városból, és fölvitték annak a hegynek a oldalára, amelyen a városuk épült, hogy letaszítsák őt. Ő azonban áthaladt köztük és eltávozott."

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

A názáretiek jól ismerték Jézust, hiszen úgy tartották, hogy ő Józsefnek és Máriának a fia. Jézus –ahogy tudjuk- együtt dolgozhatott az ácsmesterséget űző Józseffel és tagbaszakadt erős zsidó felnőtt lett belőle. Úgy harminc éves lehetett, amikor elment Názáretből,hogy meghirdesse Isten országát. A Názáretieket, amikor földijük csodáiról értesültek, büszkeség fogta el.
Jézus Názáretbe való visszatérésének elbeszélése az evangélium történetének egy kicsinyített mása. Jézust először dícsérettel és helyesléssel fogadták, de mindez féltékenységgé és gyanakvássá változott, majd saját népe az életére tört. Mint a hitét gyakorló zsidó, jézus rendszeresen részt vett a zsinagógiai istentiszteleten. Miután felolvasott, hallgatóságát lenyűgözte prédikációjával. Aztán elhangzik a sértő megjegyzés: „De hát nem József fia ő?” Jézus a hajdani Izrael két kiemelkedő prófétájához hasonlítja magát, akiknek küldetését népük szintén nem fogadta el. Mindezzel arra utal, hogy akkor ő is a kívülálloknak viszi az örömhírt.
Jézus, amikor le akarták taszítani a hegyről, „áthaladt köztük”, valójában csodajelet mutatott nekik, de ők ezt sem ismerték fel.

Amikor az egyetemen abból a fiatalból lett tanszékvezető, akit még ott középiskolás korából ismertek, sokan összesúgtak a háta mögött. Tényleg? ez? De hiszen ez ennek meg annak a fia stb. stb.
Akkor eszembe jutottak Jézusnak a názáreti zsinagógában elhangzott szavai:
„ Egy próféta sem kedves a saját hazájában”