Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szerda, január 06, 2010

Bölcsek jöttek!

Mindenki rászorul az Istentől jövő világosságra, vezetésre. Senki nem mondhatja magáról, hogy ő kiváltságos és egyedül ő ismeri a helyes utat. A bölcsek ajándékot adtak Jézusnak, mindenki azt hozta amije volt: aranyat, tömjént, mirhát.Vajon mi mit hozhatunk ajándékba? Talán leginkább a szeretet, a jó cselekedet, és az ima lehet a mi ajándékunk. Hozzuk el ajándékba a jó szándékunkat, hogy megpróbálunk szeretetben élni. Hogyha odafigyelünk környezetünkre, figyelmesek vagyunk egymás iránt, ez Jézusnak szóló ajándék is egyben. Hogyha mások szüksége megindít, és jót teszek a rászorulókkal, ez olyan ajándék, ami bennünket is lelkileg gazdagít és egyben Isten iránti szeretetem konkrét bizonyítéka..... a teljes prédikáció

4 megjegyzés:

Kifestős írta...

Jó a képi ábrázolás, mert csillagászok, tudós emberek voltak, nem "háromkirály", ahogyan néha nevezik.
A Szaturnusz és Jupiter bolygók együttállása adta ki az üstökös csillagképet -hallottam egy előadás alkalmával.

Ebedfia írta...

Kedves Mihály Atya!
Most olvasom Szilveszter megjegyzését, és úgy gondolom, hogy soraimmal talán kiegészülhet az idevonatkozó ismerete.


Kevés olyan titokzatos égi jelenségnek van akkora irodalma, mint a betlehemi csillagnak.
A lexikon és Máté evangélista is, bölcsekről és nem királyokról beszél. Nem mondja meg, hogy hányan voltak, de az örmények úgy tudják, hogy 12-en lehettek. Ezen túlmenően nem tudunk semmit róluk. Mivel a magoi kifejezés a perzsa papság legfelsőbb „kasztját” illette, innen valószínűsítik, hogy, Mezopotámiai, Babilonai vagy párthus területeken élő perzsa papok vagy babilóniai csillagászok lehettek.
A régi zsidóság asztrológiai hitvilágát a babiloni papcsillagászok kiválóan ismerhették, hiszen a babiloni fogság idején érintkezésben volt a két nép.
Mitológiailag elfogadható magyarázatként szolgálhat tehát a jelenség, mert a Jupiter királyi csillagként szerepelt, a Szaturnusz pedig a zsidóság szombati ünnepnapjának (és általánosságban véve a zsidóság) csillaga volt. (Azt most ne vegyük figyelembe, hogy mindkét égitest bolygó és nem csillag.) A Halak csillagkép pedig a Messiás csillagképe volt, és egyben a Babilontól nyugatra lévő Palesztinát jelentette. Továbbá az asztrológiában, általánosságban véve a születéssel kapcsolatos. Tehát ha a legfőbb hatalom jelképe a Jupiter, mint királyi csillag, a Szaturnusszal, mint a zsidóság csillagával, a Messiás csillagképében (a Halakban) egy évben háromszor is együttállásban van, akkor az a babiloni bölcsek szerint azt jelentette, hogy megszületett a zsidóság felmentője (a római elnyomás alól). (Mint tudjuk, a zsidók nem tekintették messiásuknak Jézust, és továbbra is várják a Messiás eljövetelét, aki a jeruzsálemi Aranykapun fog majd bejönni.)
Ezek a csillagászok Kepler szerint nova robbanást láthattak, melyet ő is észlelt 1604-október 10.-én a halak csillagképben, közel a Jupiter és a Szaturnusz bolygók együttállásához. Kepler szerint ez az együttállás 20 évenként ismétlődik. Időszámításunk előtti 7. évben háromszor is előfordult.
A kínai csillagászok viszont, akik állandó ügyeletet tartottak a csillagos égbolt megfigyelésére, nem észlelték ezt a jelenséget!
A bölcsek tehát elindultak a hosszú útra, hogy ajándékot vigyenek Izrael királyának és imádják őt. Jeruzsálemben megtudták, hogy Betlehembe kell menniük. Amikor elindultak, megtörténhetett a harmadik bolygó együttállás. Ezt láthatták a bölcsek fényes csillagnak. Arról nem beszélnek a csillagászok, hogy ez miért éppen Betlehem felett következett be. Úgy tűnik, hogy ez nem lehet csupán véletlen. Lehet, hogy a Mennyei Atya keze is benne volt, aki így mutatta az utat a „bölcseknek”, hogy megtalálják Szent Fiát, a Kisjézust? Valószínű, hogy erről van szó. Én el tudom képzelni.

Ebedfia írta...

Itt van az "üstökös" is:


http://lh4.ggpht.com/_7Jk83e1k9B4/S0STR11oGyI/AAAAAAAAFJ8/J-rgJw_jdTA/s128/a%20betlehemi%20csillag.jpg


Jeruzsálembe érve azt kérdezték:… „Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az Ő csillagát napkeleten és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk néki" (Máté). Akkor ismét feltűnt előttük a jelenség, és elvezette őket Betlehembe, majd onnan visszatérve hazájukba elmondták, hogy láttuk a messiást, a világ megváltóját.

Kérjük a Szűzanyát, legyen vezércsillagunk, vezessen el bennünk Szent Fiához Jézus Krisztushoz.

Kifestős írta...

Az előadáson P Teres Ágoston SJ : Biblia és asztronómia könyvéből idéztek.
Csillagász is volt és különválasztotta az asztronómiát az asztrológiától.
... komolyabb érdeklődés esetére.