Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, január 19, 2010

Belülről

A mindennapi élet eseményeit, elsősorban a belülről fakadó értékek alapján, a hit fényénél kell értelmeznünk. Ugyanis a hit, a vallásos élet semmilyen körülmény között nem szorulhat háttérbe. Épp ellenkezőleg irányadónak, meghatározónak kell lennie. Hit nélkül üres és céltalan lenne az életünk, sok minden értelmetlenné válna. Az evangéliumban Jézus a farizeusoktól is ezt a feltétel nélküli hitet kérte számon. A hitből fakad az Isten iránti bizalmunk. Akinek van hite, nem csügged el egykönnyen, bármilyen nehézséggel is kellene szembenéznie. A hit sok mindenen átsegít. A prédikáció, teljes szövege

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

A szentmisében a prédikáció után kapjuk a felszólítást, hogy valljuk meg hitünket.
Ilyenkor elmondjuk, hogy miben hiszünk. Ez a mi hitünk, az anyaszentegyház hite.
Amikor a lexikonokat kezdtem böngészni akkor láttam, hogy milyen sokféle hit van.
Néhányat kiollóztam, hátha valakit érdekel. Íme:
A hit fogalma alapvetően elméleti hitre és köznapi értelemben vett hitre bontható. Közös vonásuk, hogy a személy, aki hisz, valakitől – egy más személytől, testülettől, vagy akár csak egy belső hangtól – tekintélye alapján igaznak fogad el valamit, a hit tartalmát.
A bibliai hit (hitvallás)
A szövegben az eredeti héber nyelvben a biztosíték szó egy olyan héber kifejezés, amit a hagyatéki szerződésekkor használtak. Egy ilyen szerződést például egy föld birtokosa még életében elkészített és a fiának adta. A fiú tudta, hogy egyszer a föld az övé lesz, hiszen szerződése volt róla, noha az apja halálának időpontját nem ismerte. A hit tehát biztosítékon, bizonyítékon alapul, ellentétben a gyakran hiszékenységgel párhuzamba hozott szó értelmével, aki mindent elhisz, amit mondanak neki. A hit sok esetben nem látható dolgok biztosítékát jelentik, ahogy azt a fenti példa is mutatja.
Az elméleti hit
példa:
"Hiszem, hogy létezik Ausztrália" - kijelentés magában hordozza azt, hogy az illető nem látta még élőben a kontinenst, de biztosítékon alapul a hite, hiszen a tudomány és elsősorban a földrajzi ismeretek egyértelművé teszik a földrész létezését.
"Hiszem ha látom" - kifejezés egy gyakran használt gondolat az olyan dolgokra, amelyeket nem láttunk. Főleg személyekkel hozzuk összefüggésbe, mellyel kifejezzük bizalmatlanságunkat az illető vagy illetők irányába. Noha a fenti példák megmutatják, hogy életünkben számos olyan dologgal találkozunk, melyet soha sem láthatunk, a létezése nem kérdőjelezhető meg (Pl: gravitáció szél,elektromosság,mágneses tér stb…), mégis a "hiszem, ha látom" kifejezés igen gyakori, és sokkal inkább együttes tartalma, a bizalmatlanság, mintsem a szó szerinti értelem.

A köznapi hit, vagy hiszékenység
A hétköznapi vélekedéseink esetlegességeiben sok esetben van hitszerű elem: a köznapi ember, akár elutasítja a vallást és egyedül a tudományt fogadja el megismerési forrásnak, akár nem, gyakran elavult tudást állít világképe középpontjába, máskor nem tudja megítélni, mi az, ami elfogadható tudományos állításnak, és mi az, ami nem, például sokan hisznek a földönkívüli életben, pedig az jelenleg nem igazolt.