Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

csütörtök, április 15, 2010

A másik Mária


Mária Jakab anyja

  
Máté evangéliuma szerint (27,56; 13,55) ez a Mária, Jézus unokatestvérének, Jakabnak az anyja. Úgy említi az evangélium, hogy Máriával, Jézus anyjával együtt állt a kereszt tövében. Tehát kétségtelen, hogy azok között az asszonyok között találjuk, akik szokás szerint követték az apostolokat, és akik "állhatatosak voltak az imádságban" (Apcsel 1,14), így készítve fel magukat a Szentlélekkel való keresztségre (Apcsel 1,5).
Annak ellenére, hogy Mária "test szerinti" rokona volt Jézusnak, és ez a tény sok hozzátartozót visszatartott, attól, hogy higgyenek benne (Jn 7,5), Mária Jakab anyja, hű maradt hozzá a Kálváriára vezető egész úton. Ő képviseli a szerény és elfelejtett hívők sokaságát a történelem folyamán, azokét, akiket Isten az ítélet napján a dicsőséggel koronáz meg.
Öltözetének földszínű ruhája szerénységének jele. Köpenyének zöld színe jelképezi azt az erős reményt, amely szívében uralkodott, még akkor is, amikor a kereszt lábánál állt. Figyelmesen hallgatja, Mária Magdolna vallomását. Kézmozdulata mutatja, a határtalan csodálatot Jézus iránt, aki megszabadította barátnőjét a gonosz lélek hatalmától és a bűn láncaitól.


Áldott légy Atyánk, azért a dicsőségért, ahogy az ikon megőrzi nekünk Máriát, Jakab anyját. Ez az asszony követte Jézust, és szolgált neki (Mk 15,41). Hitt benne, egész haláláig, és azon túl is. Jelen volt az utolsó vacsora termében is, lángolva könyörgött a megígért Szentlélek eljöveteléért. Áldott légy Atyánk, a dicsőségért, amelyben a szerényeket részesíted. Világosságod napján ragyogóan sugárzóvá teszed őket.

Nincsenek megjegyzések: