Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

hétfő, április 26, 2010

Angyalok a sebhely körül


A San Damianoi kereszt alkotója, több angyalt is festett a keresztre. Ezzel fejezi ki, hogy a kínszenvedés drámája egyaránt érinti az eget és a földet. Az ikonon látható angyalok és emberek együtt, arra emlékeztetnek, hogy egyazon család tagjai vagyunk, az Egyszülött Fiúban általa és érte teremtett minket Isten (Kol 1,15-16), és, hogy mindig az Ő szent jelenlétében vagyunk. Ennyi angyalnak a jelenléte, azt jelenti, hogy ők a mi közbenjáróink és védelmezőink. Az evangélium, úgy mutatja be őket, mint valódi és tevékeny lényeket. Gábriel jelenti be Zakariásnak, valamint később Máriának, az emberileg elképzelhetetlen születéseket (Lk 1,11 és 26). Angyalok táplálták Jézust (Mt 4,11) és angyal erősítette (Lk 22,43). A szentmise liturgiája emlékezetet jelenlétükre, a glóriában, a prefációban és a sanctusban.
A kereszt két ágának végén, három-három angyal látható, tehát összesen hat angyal.
Két angyal, kétfelől miközben rámutatnak Jézusra, figyelmesen szemlélik  kezein a sebeket és a belőlük kicsorduló vért. Tágra nyílt szemmel, fájdalmas tekintettel szemlélik az eseményt, de szemükben mégis felsejlik az öröm szikrája. Nyugodt tekintetük és testtartásuk a küszöbön álló győzelem előjele Két-két angyal a sebek alatt, miközben szintén Jézusra mutatnak, a megdöbbenésüket kifejezik ki az Isten egyszülött fiának kiontott vére láttán. Szent Péter írja, "Ennek szemlélése, még az angyalokat is vággyal tölti el" (1Pét 1,12)

Szent Ferenc: Az egész rendhez irt levél 21-22

„Halljátok csak, testvéreim! Ha a Boldogságos Szűzet, érdemeinek megfelelően tisztelettel övezzük, mivel őt szentséges méhében hordozta, ha a Keresztelő boldogan beléremegett és nem merte megérinteni Isten szent fejét, ha külön tiszteletben részesítjük a sírt, melyben egy ideig nyugodott, hát akkor milyen szentnek, igaznak és méltónak kell lennie annak, aki már nem a halandót, hanem az örökké élőt és megdicsőültet, kibe az angyalok bepillantani vágynak[1], érinti kezével, fogadja magához ajkával és szívével és nyújtja vételre másoknak?”




[1]1P‚t 1,12

Nincsenek megjegyzések: