Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

vasárnap, december 06, 2009

Útkészítés


Szent Lukács evangélista, Izaiást idézve,a fizikai útkészítést használja szimbólumként, hogy lelki feladatokra figyelmeztessen.
Minden völgyet töltsetek fel: lelki értelemben azt mondhatjuk, hogy az üres lelkűség, a közöny völgyéről van szó. – Ezt kellene feltöltenünk több buzgósággal, nagyobb lelkesedéssel.Sok hiány, űr van bennünk, ami betöltésre vár. Ehhez van szűkség Isten kegyelmére, egymás segítségére
Minden hegyet hordjatok le – sok hegy, válaszfal magasodik közénk – amit le kell hordanunk. Ezt kellene szerénységgel, alázattal alacsonyabbá tennünk.........A mai vasárnapi prédikáció

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit. Minden völgyet töltsetek fel, a hegyeket és halmokat hordjátok el; ami görbe, legyen egyenessé, a göröngyös pedig sima úttá: és meglátja minden ember Isten üdvösségét''
Eredetileg a babiloni fogság idején hangzott el. Ahogyan volt hazatérés az egyiptomi fogságból, lesz a babiloni fogságból is – „Csak készítsétek elő az Úr útját.” - Valóban lett haza térés – lett újra kezdés.


Készítsétek elô az Úr útját!
Egyengessétek ösvényeit!
Aki ezeket a szavakat - Izajás próféta nyomán - a Jordán vidékén járva mondotta az ôt hallgatóknak, Keresztelô Szent János volt, a próféták utolsó képviselôje, az összekötô régi és új között. Hogy ô az Úr akarata szerint lesz azzá, azt a Szentlélekkel eltelve édesapja, Zakariás mondta születése után: "Te pedig, gyermek, a Magasságbeli prófétája leszel: az Úr elôtt haladsz, hogy elôkészítsd útját, s az üdvösség ismeretére tanítsad népét, mely a bûnök bocsánatában van." (Lk 1, 76-7)
Illés prófétához hasonlóan János kivonul a pusztába, természetadta javakból táplálkozik, és elôkészíti az Úr útját, amely egykor Egyiptomból Izraelbe vezetett, most pedig, Jézuson keresztül a messaiási királysághoz. Ezért a folyó vizében keresztel, és a metanoiá-ra, a gyökeres megtérésre szólítja fel Izrael népét. Ez a gyökeres megtérés azt jelenti, hogy az ember lelkiismeretének négy fala között szembenéz igazi valójával, nem áltatja magát, bûneit megnevezi és megbánja. Azután pedig elhatározza - és elhatározását naponta karbantartja - hogy új életet kezd, a régi bûnökbe nem esik vissza, ehhez erôt az Istennel való imádságos kapcsolatból merít, és kitart ebben.
Közeledik a karácsony. Krisztus jön hozzánk, ismét, mint minden évben. Készítsd elô az útját! Egyengesd ösvényeit te is! Elsôsorban a saját szívedben.