Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szerda, augusztus 12, 2009

CHANTAL SZENT JOHANNA FRANCISKA

Nyújtsunk segédkezet azoknak, akik teljes állású segítők, lelkipásztorok, szegény gondozók. Nagyon fontosak az ilyen az ilyen önkéntesek, mert a szűkség mindig nagyobb, mint amennyien a gondok enyhítésén fáradoznak.

Mindenkinek a munkájára, szolgáló szeretetére igényt tart az Egyház, mert csak így épülhet bennünk és közöttünk Isten Országa. ..... tovább

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

A Bourbilli kastélyban gondtalan életű Johanna-Franciska -- mondják a krónikások -- nagy odaadással szolgálta a szegényeket. Saját kezűleg készített számukra ételt. Az egyik ínséges esztendőben új ajtót vágatott a kastély falán, hogy a szegényeknek ne kelljen egy kapunál tolonganiuk. Mivel azonban az ő éléstára sem volt kifogyhatatlan, Isten csodával jelezte, mennyire kedves előtte Franciska jótékonysága: amikor a hombárokból kifogyott a gabona, éppen úgy, mint egykor a szareptai özvegy, hónapokon át ő is egy csodálatos módon ki nem apadó hombárból vette elő a lisztet és sütötte a kenyeret az éhezőknek.
A bárónő Monthelonban az egész vidék betegeinek orvosa, gyógyszerésze és betegápolója lett. Nagy gyógyszerraktára volt, amelyben példás rendet tartott, és bárki ingyen kaphatott tőle segítséget. Ha egy ház rendjét dicsérni akarták a környéken, csak azt mondták: ,,Olyan rend van itt, mint Chantal bárónő gyógyszertárában!''
Huszonnyolc éves volt, amikor eltemette a férjét. A temetés után apósa azzal fenyegetőzött, hogy kitagadja unokáit, ha Franciska át nem költözik az ő kastélyába. Új otthonában Franciska állandóan ki volt téve az egyik szolgáló zsarnokoskodásának, aki a házon is, az öreg bárón is kénye-kedve szerint uralkodott. Franciska, aki egyébként nagyon érzékeny volt, nem vette zokon ezeket a bántásokat, sőt, maga mellé vette a szolgáló négy házasságon kívül született gyermekét, akiknek atyja az öreg Chantal báró volt, és a saját gyermekeivel együtt nevelte és tanította őket. Annak a férfinak is megbocsátott, aki a férjét halálosan megsebesítette, és szeretetének jeléül vállalta egyik gyermekének keresztanyaságát.
Hát ilyen volt a 6 gyermekes Szent Franciska! Sz. Szent Ferenc koporsóját az övével az oltár, míg lelküket a mennyben az éhezőkért és a betegekért mondott imádságuk köti össze. Szent Franciska! Imádkozzál a legjobban rászoruló magyar gyermekekért is!