Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szombat, július 04, 2009

A próféta becsülete

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Jézus, akit Mária és az ács József gyermekeként ismertek, éppúgy élte éveit, mint a többi názáreti gyermek. Semmi rendkívüli esemény sem történt vele.

Az apokrif irodalom viszont tele van gyermekded történetekkel, a gyermek Jézus csodáival, a gonoszokat feddő intelmeivel, elragadtatásaival, stb. Ezek minden alapot nélkülöznek, kár velük foglalkozni. A Szentírás sem tud ilyen eseményekről, és a feltűnő vallásossági formáknak még a lehetőségét is kizárja.
Mária viszont észlelhetett valamit Jézus isteni erejéből, mert különben nem merte volna Kánában azt mondani a szolgáknak, hogy tegyék azt amit Jézus mond nekik. Jézus itt édesanyja kedvéért teszi az első csodáját, bár még nem volt szándékában megkezdeni Isten országának hirdetését. Előbb azonban semmit sem tett. Hogy nem beszélt feltűnőbben az Istenről s következésképpen nem is dorgálta az embereket, az kiderül abból, hogy 12 éves korában a templomban való szereplés után visszatért Názáretbe, de a beszédet nem folytatta. Jézus Názáretben semmi rendkívülit nem mondott és nem tett amiből csak kissé is sejteni lehetett volna a benne rejlő istenséget vagy prófétai nagyságot. Különben nyilvános fellépése utáni visszatéréskor nem álmélkodtak volna a názáretiek és nem kérdezték volna „Honnét van ennek a bölcsessége és csodatévő ereje?Nemde ez az ács fia? És nem is botránkoztak volna meg benne. Amikor megtudták, hogy Jézus miket visz véghez, azt gondolták róla, hogy megháborodott. Restelkedtek és szégyenkeztek miatta, hogy ilyen rokonuk van. Voltak azonban olyan názáretiek, akik hittek benne, és azok közül sok beteget meg is gyógyított, de a többségük nem fogadta be.

És megbotránkoznak vala őbenne. Jézus pedig monda nekik: Nincsen próféta tisztesség nélkül, hanem csak az ó hazájában és házában.(Senki sem lehet próféta a saját hazájában).
Nem is tőn ott csodát, az ő hitetlenségük miatt. Máté 13:54- 58