Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, március 02, 2010

Testvérek vagyunk

Isten igéje a nagyböjti időben is elkísér és bőséges elmélkedési anyagot kínál.
Iz 1,10.16-20; Zs 49; Mt 23,1-12
Már az Ó-szövetségi olvasmány a vallásos élet gyakorlati oldalára figyelmeztet. Izaiás így ír: „tanuljatok meg jót tenni: keressétek az igazságot, segítsétek az elnyomottat.”
Az evangéliumi rész is ezen a nyomon halad tovább. Jézus korának a legvallásosabb embereinek számító farizeusokkal vitatkozik, hogy személyesebb elkötelezettségre vezesse őket és ez által üzen mindazokat, akik a mindennapjaikban eligazítást keresnek. Néhány olyan dolgot tesz szóvá, ami feltűnő volt a farizeusok magatartásában és minden erővel kerülendő. A farizeusok és írástudók a nép tanítói voltak. Az lett volna az elsődleges feladatuk, hogy szóval és példájukkal irányt mutassanak másoknak. Mivel ezzel visszaéltek, nagyon elmarasztaló Jézus következtetése: „tegyetek meg és tartsatok meg mindent, amit mondnak nektek, de tetteikben ne kövessétek őket…… Amit tesznek, azért teszik, hogy lássák őket az emberek.
Jézus konkrét dolgokat helytelenít a magatartásukban: azt például, hogy feltűnő módon fitogtatják a vallásosságukat, vendégségbe szeretnek előkelő helyre ülni, elvárják, hogy a megbecsülés jeleként az emberek, nyilvánosan köszöntsék őket. Jézus azt helyteleníti, hogy visszaéltek az Istentől kapott helyzetükkel, a lelki hatalmukkal, és a szolgálat helyett másokon uralkodtak. Ehhez kapcsolja Jézus a következtetést és örök érvényű tanítását: „aki a legnagyobb köztetek, az legyen a többi szolgája.”
Assisi szent Ferenc annyira megértette ezt az evangéliumi követelményt, hogy azt tűzte ki célul önmaga számára, hogy mindenkinél kisebb akar lenni. Ezt kérte követőitől is, ezért lett a ferences rend hivatalos neve, hogy a kisebb testvérek rendje. Szent Ferenc példája mutatja, hogy minden kor kereszténye meg kell, hogy találja azt a módot, ahogyan adott helyzetében megvalósíthatja az evangélium tanítását.
Valójában manapság is megkísérthet a helytelen magatartás, hogy mások fölé helyezzük magunkat és a szolgálat helyett, uralkodjunk. Ez bármilyen életkörülménybe előfordulhat. Uralkodhatunk a családtagjainkon, a ránk bízottakon vagy túlzott igényeinkkel a környezetünkön. A nagyböjti önvizsgálatunknak arra is ki kell terjednie, hogy felülvizsgáljuk a magtartásunkat, másokhoz fűződő kapcsolatunkat. Nem eshetünk a farizeusok hibájába, hogy a vallásosságunk csak elméleti legyen, gyakorlati következmények nélkül.
Jó, hogyha rákérdezünk arra, hogy kik azok, akik leginkább rászorulnak a mi segítségünkre, és mit tehetünk az érdekükben. Tartsuk szem előtt Jézus biztató megállapítását: „egy a ti mesteretek, ti pedig mindnyájan testvérek vagytok.”

A mai napra ajánlom elolvasni a Barsi Balázs atya elmélkedését.


1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Mihály Atya írja, hogy a farizeusok és írástudók a nép tanítói voltak. Az lett volna az elsődleges feladatuk, hogy szóval és példájukkal irányt mutassanak másoknak.
Jézus leleplezi képmutatásukat, és elítéli magatartásukat.
Jézus azt helyteleníti, hogy visszaéltek az Istentől kapott helyzetükkel, a lelki hatalmukkal, és a szolgálat helyett másokon uralkodtak

Ha Jézus most köztünk járna, minden bizonnyal hasonlóan nyilatkozna mai vezetőinkről is.

Ezeknek egyikéről másikáról kiderült ugyanis, hogy lopott csalt hazudott, vizet prédikált és bort ivott.

Ők is megkövetelték a tiszteletet, törvényeket hoztak és gondoskodtak azok betartatásáról. de rájuk a törvények nem vonatkoztak, a törvénytelenségek egész sorát követték el és kíméletlenül lesújtottak a törvényszegőkre.

Jól mondta azt Tiborc: Kéményeinkről elpusztúlnak a Gólyák, mivel magunk emésztjük el
A hulladékot is…. És aki száz meg százezert rabol, Bírája lészen annak, akit a Szükség garast rabolni kényszerített.


Bizonyos vezetők, mint ahogy a farizeusok is tették, visszaélnek Istentől kapott helyzetükkel, hatalmukkal, és a szolgálat helyett másokon uralkodnak.

Farizeusok most is vannak köztünk, csak talán öltözéket cseréltek, és más módszerrel vezetik félre az embereket.

Ismerjük fel hát őket és őrizkedjünk tőlük.