Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, március 09, 2010

Fényből font korona

A Jézus feje körüli dicsfény az egész kompozíciót beragyogja. A kereszt határvonalát képező kerettel-, szegéllyel együtt, a glória fényénél érthetjük meg az ikon valódi mondanivalóját. Az egész ikont ennek a koronának a fényében kell szemlélnünk és "olvasnunk". A szúrós töviskorona, amelyet a katonák gúnyból nyomtak Jézus fejére, glóriává változott. Jézus dicsőséges koronájában a kereszt körvonalát látjuk, de most ez a kereszt fényben fürdik. A glóriában ábrázolt aranyozott, filigrán kereszt az élet és a halál, a kínszenvedés és a dicsőség elválaszthatatlan kötelékére utal. Mindez összegzi Jézus életét, megaláztatását és felmagasztaltatását. A Megfeszített megdicsőült Úrként áll előttünk, de mindörökre magán viseli kínszenvedésének jeleit. Szent Pál mondja: "aki Isteni mivoltában… megalázta magát, engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig. Ezért Isten felmagasztalta őt… és minden nyelv vallja, hogy Jézus Krisztus az Úr! Az Atyaisten dicsőségére" (Filippi 2,6-11). Szent Ferenccel együtt így imádkozhatunk:  
Méltó a Bárány, aki megöletett, hogy övé legyen a hatalom és Istenség és bölcsesség és erő és tisztelet és dicsőség, és áldás: dicsérjük és felmagasztaljuk őt mindörökké."
(Dicséretek minden imaórára 3)
Nagy vigasztalás számunkra ez a fényből font korona, mert minden szenvedésnek értelmet ad. Arra emlékeztet bennünket, hogy az Úr Jézus kegyelmi segítségével minden töviskorona a dicsőség koronájává válhat. Az élet győzelmét hirdeti a halál felett. Jézus mondta: "Ha a földbe hullott gabonaszem meg nem hal egymaga marad, ha meghal, sok termést hoz." (Jn 12,24). Istenünk, növeld bennünk a hitet és tégy minket Jézus feltámadásának dicsőséges tanúivá egy szomorú és reménytelen világban.

Nincsenek megjegyzések: