Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

péntek, március 19, 2010

A sebhelyek


Figyelemre méltó, hogy a San Damianoi ikon festője mennyire nyomatékosan ábrázolja a sebeket: nagy, sötét lyukak, amelyekből bőségesen feltör a vér, ami a kereszt körül álló személyekre ömlik. Jézus sebei, forrássá váltak, amelyek bőven árasztják Isten Bárányának vérét. Az utolsó vacsorán Jézus úgy mutatta be az eucharisztikus kelyhet, mint az „újszövetség vérét". (Mt 26,28). Feláldozott teste és kiontott vére halálának kettős áldozati jelentést ad. Szövetségi áldozat, mely az Újszövetséggel helyettesíti a sínai szövetséget. Ugyanakkor engesztelő áldozat a Jahve szolgájáról szóló jövendölésnek megfelelően. Az igaztalanul kiontott ártatlan vér így lett a Megváltás Vérévé. Jézus vére a mi megváltásunkért és tisztulásunkért ömlött, ahogyan Szent Pál írja "Krisztus nem a bakok, vagy borjak vérével, hanem tulajdon vérével lépett be egyszer, s mindenkorra a Szentek Szentjébe, és örök megváltást szerzett. Ha ugyanis bakok és bikák vére, meg az üsző hamva tisztátalanokra hintve megszenteli őket, úgy, hogy külsőleg megtisztulnak, mennyivel inkább tisztítja meg lelkiismeretünk holt cselekedeteitől Krisztus vére, aki az örök Lélek által önmagát ajánlotta fel szeplőtelen áldozatul Istennek, hogy az élő Istennek szolgáljon" (Zsid 9,11-14).
"Az Ő sebei által gyógyultunk meg" (Iz 63,5). „Sebei szereztek számotokra gyógyulást.” (1Pt 2,24)

A San Damianoi kereszten két angyal, a kereszt két ágának végén, figyelmesen szemléli a sebeket Jézus kezein. Más angyalok Jézus kezei alatt, kifejezik a megdöbbenésüket Isten egyszülött fiának kiontott vére láttán. Szent Péter írja, "Ennek szemlélése, még az angyalokat is vággyal tölti el" (1Pét 1,12), azaz Krisztus szenvedései és az azt követő dicsőség.
                            
Köszönjük neked Atyánk ezeket az angyalokat, akik csodálattal szemlélik Jézus vérének mélységes titkát. A Te fényedben fedezték fel, hogy milyen határtalanul szeretsz minket. "Ő szeretett minket, vérével megváltott bűneinktől, és Istennek, Atyjának országává és papjaivá tett…" (Jel 1,5).

Szent Ferenc szavaival:
Hálát adunk neked …, mert, miként Szent Fiad által megteremtettél bennünket,azonképpen szent szeretettel, mellyel szerettél bennünket,lehetővé tetted, hogy az igaz Isten és igaz ember a dicsőséges és boldogságos mindenkor Szűz Máriától megszülessék,s bennünket keresztjével, vérehullásával és halálával a rabságból kiváltson..
Mivel azonban valamennyien szánalomra méltók és bűnösök vagyunk, és így méltatlanok arra, hogy nevedet kiejtsük, alázattal kérünk, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus, a te szerelmes Fiad, kiben neked kedved telt, a Vígasztaló Szentlélekkel együtt adjon neked hálát mindenért, úgy ahogyan neked és nekik legjobban tetszik, ő, aki neked mindig elég, s aki által annyit tettél értünk. Alleluja.” ( Rnb. 13)

Nincsenek megjegyzések: