Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, március 23, 2010

Személyek


Jézus karjai alatt elhelyezkedő személyek 
A San Damianoi ikon festője láthatóan minél több személyt kívánt az Üdvözítő körül megjelentetni. Jézus karja alá öt, egyforma termetű személyt festett meg. Ő maga gondoskodott arról, hogy a személyek beazonosíthatóak legyenek. Neveik Jézus térd magasságában, a személyek lába alatt olvashatók. Jézus jobbján, a képet szemlélve balról jobbra: Jézus anyja, Mária és János apostol. Jézus balján: Mária Magdolna, Mária, Jakab anyja és a százados.
Ilyen közel látva őket Jézushoz megértjük, hogy az Ő lángoló imádsága meghallgatásra talált. „Atyám, azt akarom, hogy ők is, akiket nekem adtál, ott legyenek velem, ahol én vagyok, hogy lássák dicsőségemet.” (Jn 17,24).
Ezen felül, ezek a személyek mind fényben fürdenek, mert osztoznak Krisztus dicsőségében. „Megosztom velük dicsőségedet, amiben részesítettél." (Jn 17,22) Most már a „világosság fiai” (Jn 12,36). Róluk van megírva: „az Isten világosítja meg őket, és uralkodni fognak örökkön-örökké” (Jn 22,5). A személyek egyforma termetével a festő arra mutat rá arra, hogy nem az a legfontosabb, hogy mindenkinek az egyéni életszentségét kimutassuk, hanem az a tény, hogy „Krisztus lett minden mindenben” (Kol 3,11). Számukra már beteljesedtek Szent Pál szavai: „amíg mindnyájan eljutunk… az emberi érettségre, olyan életkorra, amelynek mércéje Krisztus teljessége” (Ef 4,13).
Végül hasznos, hogy felfedezzük: mindezek a személyek hasonlítnak egymásra.  Mindegyiknek nagy szeme, kis szája és ovális fejformája van. Ha Jézus tekintünk, akkor benne is ugyanezeket a sajátosságokat fedezhetjük fel. Ez Pál szavait idézi fel a szívünkben: „akiket eleve ismert, azokat eleve arra is rendelte, hogy hasonlók legyenek Fia képmásához” (Róm 8,29).
A kereszt az egész megváltott világ középpontja a rajta függő Megváltó által. Kereszthalála által Jézus lett az elsőszülött sok testvér között (Róm 8,29), kiengesztelte Istennel és egymás között az embereket. Így van mindenkinek bejárása Isten Országba, így lesz minden ember a Krisztusba vetett hit által testvér. Így találkozhat a keresztfa tövében a legtisztább Szűz és a legbűnösebb asszony, a vér szerinti rokon, Mária, Jakab anyja - s a fogadott fiú, János, a kafarnaumi százados, a zsidókat és a pogányokat jelképező egy-egy alak is. Mindenki, aki befogadja Krisztust, Isten gyermekévé válik (Jn 1,12), s így testvérek lesznek. Őket immár semmi sem osztja meg, mindnyájan egyek Krisztusban, mindnyájan testvérek, Isten szeretett hívei. (Kol 1,2).

Amint a Fiú az Atya élő képmása (Kol 1,15)  – „aki engem lát, látja az Atyát” (Jn 14,9)  –, úgy leszünk mi is az Atya képmására formálva. Jézusban Isten eredeti terve helyreállt: „Alkossunk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra” (Ter 1,26).

Szent Ferenc V Intelme:
Hogy senki se fuvalkodjék fel, hanem az Úr keresztjében dicsekedjék
Szívleld meg, ó ember, milyen nagy kitüntetésben részesített téged az Úristen, mikor test szerint szeretett Fiának képére, lélek szerint pedig saját hasonlatosságára teremtett
és alkotott.

Nincsenek megjegyzések: