Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szerda, december 20, 2017

Velünk az Isten


A mai szentmise első olvasmányában csodálkozva vesszük tudomásul, hogy Ácház király nem kért jelet Istentől, pedig alkalma lett volna rá. Ennek a nyilvánvaló oka az volt, hogy a király önző módon kezében akarta tartani az éle-tét, ragaszkodott az elképeléseihez, senkihez és semmihez nem akart alkalmazkodni. Nem akarta, hogy Isten bele szóljon a terveibe, saját maga akarta meghatározni céljait. Isten mégis jelet adott: „Íme, a szűz fogan, fiút szül, és Emmánuelnek nevezi, ami annyit jelent: Velünk az Isten.” Isten értésére adta, hogy őt nem lehet megkerülni és kihagyni, mert a rá figyelő lélek tapasztalata, hogy Velünk az Isten.
Ebből a prófétai jövendölésből a Messiásra vonatkozó jövendölés lett, aminek Karácsonykor ünnepeljük a beteljesülését. „Ne félj, Mária! Hisz kegyelmet találtál Istennél! Mert íme, gyermeket fogansz méhedben és fiút szülsz, s Jézusnak fogod őt nevezni!” Mária teljesen más személy volt mint Ácház király. Ő nem ragaszkodott a terveihez, az elképzeléséhez, hanem bele tudott simulni Isten akaratába: „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem szavaid szerint!” Az tény hogy nem is olyan egyszerű ezt a lelkületet, ezt a készséget elsajátítani. Mégis a mai szentírási szakaszok fényében az adventi idő hátralevő napjai lelkiismeret vizsgálatra kell hogy indítsanak. Számot kell vetnünk azzal, hogy hogyan alakítjuk a mindennapjainkat.
Tény, hogy ami erőfeszítéssel jár, azt legszívesebben kihagynánk, megspórolnánk. Ez a mindennapi dolgainkra is érvényes, de a vallásos életben is megnyilvánul. Éppen ezért el kellene gondolkodnunk, hogy mennyire teszünk erőfeszítést annak érdekében, hogy Istentől-, a lelki élet dolgaitól függjenek a terveink az elképzeléseink? Nem lehetünk én központúak, hanem ellenkezőleg, minél inkább Isten központúakká kell válnunk, mint Mária.
Ebben a felismerésünkben kérjük a boldogságos Szűzanya közbenjáró segítségét, hogy olvasni tudjunk Isten szelíd jeleiből, amelyek megerősítenek a felismerésben, hogy velünk az Isten és ezzel minden teljesen más előjelet-, más értelmet nyer az életünkben.

Nincsenek megjegyzések: