Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

csütörtök, december 07, 2017

Alapvető



Még az építkezésben járatlan is tudja, hogy mennyire fontos a szilárd alap. Jó alapozás nélkül nem számíthatunk arra, hogy tartós lesz az épület.
Mind az Ó-szövetségi olvasmány, mind az evangélium a mondanivaló közlésére a szikla alapot használja hasonlatként.
          Izaiásnál ezt olvassuk: „Bízzatok az Úrban örökkön-örökké, mert az Úr örökké megmaradó Szikla!” A próféta az Istenben vetett bizalmunkat akarja erősíteni. Ugyanis a jó kapcsolat alapjához hozzátartozik a bizalom. Az Istennel való kapcsolatunkból sem hiányozhat a meggyőződés, hogy Isten a javunkat akarja
Az evangéliumban, Jézus példabeszédében:  „Aki hallgatja tanításomat, és tettekre is váltja, hasonlít a bölcs emberhez, aki házát sziklára építette.”
Az Úr Jézus már konkrétabb. Az alaphoz, a lényeghez tartózónak írja le azt, hogy meghallgatjuk a tanítását és az tettekre is váltjuk.
Mindennapi életünkben, a munkahelyen, a társadalomban hányszor keressük jó szándékkal a közös alapot, és ez fontos is. Arról azonban nem feledkezhetünk meg, hogy Krisztusban mi már megtaláltuk a helyes és szilárd alapot. Nekünk erre kellene építenünk, ezt kellene képviselnünk. Ebben benne van az is, hogy keressük a mások javát. Benne van az is, hogy megbecsüljük mások értékeit. Azonban mindezt úgy kell tennünk, hogy nyilvánvaló legyen, hogy a mi alapunk Krisztus. Ez az  alap szilárdnak tűnhet addig amíg minden nyugodt, békés, amíg mindennel egyet értünk, vagy velünk egyet értenek. A jó időjárás sem teszi próbára az épület teherbírását. Az igazság akkor derül ki, mikor az idő viharosra fordul. Ugyanez történik a vallásos életünkben. Amikor nyugalom és harmónia vesz körül, a béke megerőltetés nélkül virágzik bennünk. De amikor krízisbe kerülünk – egy visszautasítás, egy betegség, egy ellentét erkölcsi kérdésben – ekkor derül ki hogy, mennyire  erős a hitünk és a meggyőződésünk. Szent Péter apostol, aki azzal dicsekedett, hogy kitart Jézus mellett: "Ha mindnyájan megbotránkoznak is" (Mt 26, 33). Azonban kemény úton tanulta meg, hogy nem volt olyan bátor, mint azt elképzelte.  

A mai adventi napon gondolkodjak el, hogy mennyire vagyok képes szembenézni a mindennapi kísértésekkel és akadályokkal, amellyel legtöbbször ott találkozom, ahol az időm nagy része telik? Mennyire tudok kiállni a keresztény értékekért, amikor netán szemem láttára, vagy fülem hallatára megkérdőjelezik?
Ne feledjük, hogy csak a Krisztusra alapozott élet fogja kiállani az élet viharait. És tulajdonképpen ez a próbája építési erőfeszítésinknek.

Nincsenek megjegyzések: