Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szombat, december 05, 2009

A szeretet alakítsa emberi kapcsolatainkat!



Mennyire megváltozna a világ, hogyha az emberi kapcsolatokat a szentháromságos szeretet modellje inspirálná, amelyben mindhárom isteni személy „nem csak a másikkal, hanem a másikért és a másikban él”! XVI. Benedek a szerdai általános kihallgatáson mondott katekézisében fogalmazott így.

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

XVI. Benedek pápa a szerdai általános kihallgatáson mondott katekézisében nem tagadta meg teológus mivoltát, melyben egyrészt utal a szeretettel foglalkozó első enciklikájára, másrészt a skót misztikus, teológus Szentviktori Richardra. Ez utóbbinak a teológiai gondolkodásában a filozófia és a szeretet ötvöződik. (LThK 1993. V:311 Das "Lexikon für Theologie und Kirche" (teológiai és egyházi lexikon)
A pápa aztán tényleg sajátos módon fogalmazta meg a történelem alakulásáról kialakított szemléletét.
Ezt a megfogalmazást csak úgy értem meg, ha lefordítom magamnak az idézőjelbe tett mondatokat. „ám Isten mindig tiszteletben tartja az ember szabadságát és felelősségét”. Isten nem akadályozta meg többek között pl. a világháborúk kitörését, az önkényuralmi fasiszta és kommunista rendszerek kialakulását stb., de a végkimenetel nem volt a véletlen műve. Amikor azt Isten szükségesnek látta közbeavatkozott, és a Szentlélek műve, Isten meglepő és üdvözítő közbelépése így lett nyilvánvaló. Ezeknek az eseményeknek mi is tanúi lehettünk