Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szombat, december 15, 2018

Akinek el kell jönnie


Az adventi szent időből  eltelt két hét. Vasárnappal elkezdjük a harmadik hetet. Tíz nap múlva itt is a Karácsony ünnepe. Ez a tény jó lehetőség mind a visszapillantásra, mind az előretekintésre. Az ószövetségi írástudók tanítása szerint a Messiás eljövetelét meg kellett előznie Illés próféta visszatérése. A tanítványok, a mai evangéliumban arról faggatták Jézust, hogy ez valóban így van-e, és mikor jön el Illés? Jézus így válaszolt: „Illés már eljött, de nem ismerték föl, és kényük- kedvük szerint bántak vele.…. Ekkor értették meg a tanítványok, hogy keresztelő Jánosról beszél.”
Jézus arra hívta fel a figyelmet, hogy Keresztelő János működése egyértelmű jele volt annak, hogy a Messiás megérkezett. Azonban sokan nem ismerték fel ezt a jelet, mert elzárkóztak tőle, vagy kényük kedvük szerint bántak vele. Jézus kortársai közül nem mindenki ismerte fel a kegyelem idejét. Sajnos nagyon emberi dologról van szó. Ennek fényében, és korábbi tapasztalatainkból kiindulva tudjuk, hogy akár az adventi idő is olyan könnyen elrepül és akár jellegtelenné is válhat.
Azt kérdezhetjük mi az ami különlegessé teszi ezt az időszakot? Az adventi szent idő intenzitásában, tartalmában különbözik a többitől - ez a kegyelem ideje. Annyira meghatározó az Úr Jézus születése, hogy ennek megünneplésébe nem lehet csak úgy bele rohanni. Átmenetre van szükség. Az advent egész életünk tükre. Amilyen az adventünk, olyan a karácsonyunk, és olyan az egész életünk.
            Ha most az adventi szent időben sikerül többlet áldozatot vállalnunk egy-egy adventi szent misével, imával, jó cselekedettel, akkor nem fog hiányozni keresztény életünkből sem az önzetlen segítőkészség. Akkor valóban a szeretet ünnepévé lesz a karácsony.
            Ha kötelességteljesítésünket hivatástudat kíséri, és így éljük meg az adventi hétköznapokat, akkor az ünnepnek is meg lesz a maga helye és szerepe az életünkben.
            Ha az olvasmányaink között Isten Igéje - a Szentírás is szerepel – ráismerünk Isten tervére, sürgetésére a karácsonyi szent mise olvasmányaiban is.
            Ha nem elégszünk meg saját érdekeink hajhászásával, és mások szüksége nem hagy nyugodni, többet megértünk majd karácsony üzenetéből is, és sokkal mélyebben fog érinteni karácsony kegyelme. Ne mulasszam el felismerni Krisztus jelenlétét az életemben csak azért, mert valami mást keresek mint amit Krisztus ígért a követőinek.
Az evangéliumban az Úr Jézushoz közel álló tanítványok megértették, hogy a várt jel Keresztelő Jánosban megérkezett.
            Érintsen meg bennünket is az üzenet, hogy az advent hátra levő idejével,további lehetőséget kaptunk a felkészülésre, hogy Karácsonykor igazi és tartalmas ünnepünk legyen.

Nincsenek megjegyzések: