Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, október 27, 2009

Rejtetten és nélkűlözhetetlenül

Az Úr Jézus által meghirdetett Isten országa annyira fontos a világnak,- az egész emberiségnek mind a kis mustármag, mind a kovász. Olyan értek rendet hozott, és olyan távlatokat nyitott meg a történelemben, amelyre az ember a maga erejéből nem lett volna képes. Csak Isten Fia tudta ezt megtenni. Így nélkülözhetetlen, nem lehet és nem is szabad megkerülni. Igaz, hogy Isten országának a rejtettség is jellemző vonása. Nem hivalkodik, nem tolakszik, nem erőlteti rá magát senkire. Mégis a jelenléte a megfelelő időben látható jel a világ számára. ..... olvasd tovább

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Igaz, hogy Isten országának a rejtettség is jellemző vonása. Nem hivalkodik, nem tolakszik, nem erőlteti rá magát senkire. Mégis a jelenléte a megfelelő időben látható jel a világ számára. Lehet, hogy elérkezett a megfelelő idő a "hazatérésre"?

Úgy emlékszem, hogy tavaly, amikor Tony Blar az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke a katolikus egyházba kérte felvételét, sokan követték őt. Lehetséges, hogy az anglikán egyház fog először visszatérni az Anyaszentegyházba?

Trónra kerülését követően VIII. Henrik Anglia királya, az ország kormányzását Wolsey bíborosra bízta, aki kiváló diplomatának bizonyult, és Angliát európai nagyhatalommá tette. Valószínű, hogy az ő előterjesztésére kapta meg ez a sokszoros gyilkos a pápától a hit védelmezője címet, mert elítélte Luther Márton reformációját! Amikor aztán VII. Kelemen pápa nem volt hajlandó őt elválasztani feleségétől, menesztette Wolseyt, és 1534-ben az anglikán egyház fejének nyilvánította magát. Ennek tagadása halálbüntetéssel járt. (Így került a vérpadra Morus Tamás, Henrik kancellárja is, aki nem volt hajlandó letenni a hűségesküt. Őt később a katolikus egyház szentnek nyilvánította). Engedélyezte a Biblia angol fordításának kiadását, a szerzetesrendeket feloszlatta, ugyanakkor a szertartásrendet csak kicsit változtatta meg, amely könnyebbé tenné az eredeti állapot helyreállítását.