Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

csütörtök, január 21, 2010

Értékrend

SZENT ÁGNES
1Sám 18,6-9; 19,1-7; Zs 55; Mk 3,7-12 
Előkelő római családból született. Szüzességi fogadalmat tett, és ezért visszautasította a prokonzul fiának házassági ajánlatát. A prefektus először tisztaságától akarta megfosztani a Circus Agonialis mellett. A ruháitól megfosztott Ágnest leomló haja megvédte, ezért máglyahalálra ítélték. Mivel onnan is sértetlenül került vissza, lefejezték 258 január 21-én.  Bennünket milyen értékrend mozgat? Ez erőt ad-e az áldozat vállaláshoz?

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Kevés szent halála körülményeihez fűződik annyi legenda, mint Szent Ágneséhoz. Bárhogy is történtek az események, egy biztos, hogy Ágnes mindvégig hűséges maradt jegyeséhez Jézushoz, és vértanú halála árán is kitartott mellette.
Sajátos jellegű tanúbizonyság viszont Szent Ágnes emlékhelye a római Via Nomentánán. Ezen a helyen Konstantin császár leánya, Konstantina bazilikát emeltetett, és hozzáépíttette saját mauzóleumát. Ez az építkezés a helyi hagyomány mellett szól: a régi egyházban szokásos volt ugyanis, hogy vértanúsír közelében választottak temetkezési helyet (depositio ad sanctos), és ez a szent közbenjáró erejébe vetett hitről tanúskodik.
Ágnes a hitnek és a tiszteletnek köszönhetően nagy szentté lett. Nevét fölvették a mise római kánonjába. Egyházatyák és szónokok fáradhatatlanul hirdették e vértanú szűz dicséretét.