Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

szerda, augusztus 05, 2009

Havas Boldogasszony

Jel. 21,1-5 Lk 11,27-28


A Szent Szűz római főtemplomának, a Santa Maria Maggiore bazilikának szentelési évfordulóját ünnepeljük ma, ugyanakkor ferences templomunk búcsú ünnepe. A legenda szerint a IV. sz.-ban Liberius pápa idejében az örök városban egy János nevű gazdag particius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani, templomot emeljenek tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik. A felépített bazilikát III. Sixtus pápa díszítette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyjai méltóságát.



3 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Igen!
Erről van szó.
Kedves Mihály Atya!
Lásson csodát, ha eddig még nem látott.
Ime:


A "Délmagyarország" 2009 augusztus 3.(hétfői 6. oldal)szmában "A hazatértők ünnepe"
címmel cikket közölt a szegedi Ferences Templom búcsújáról és a következőket írja:
"...amikor Mátyás királytól a főbíró a szűk esztendők és a tiszai áradások ellenére nem pénzt, hanem templomot kért. Ám a városrészek nem tudtak megegyezni, hova építsék, amikor a nyári kánikulában a mai Mátyás téren havazni kezdett, és a csoda kijelölte a templom helyét...."

Ekkora baromságot már régen olvastam.

szilveszter írta...

A legendáról: megkeresték a helyet, engedélyt váltottak, szakember után érdeklődtek, munkásokat fogadtak fel. Nem is egyszerű volt a jócselekedet.

Ebedfia írta...

Kedves Szilveszter!
Nem értem miről ír! Rómáról?
Megírná nekem részletesebben e-mailben?
ebedfia@citromail.hu