Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, november 17, 2009

Sose késő, de mindig sűrgös


A mai evangéliumhoz kapcsolódó prédikáció.

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Szegeden az alsóvárosi ferencesek templomában a purgatórium oltárképen látható egy fiatal alak, akinek kibenlétére csak találgatások vannak. Itt Ádámtól kezdve bűnbánó alakokat festett meg a művész, melyek közé beleillik Zakeus is.
Mihály atya így ír: Zakeus bűnbánatot tartott, bátran odaállt az Úr elé. Vallomás tett és elégtételt akart adni eddigi vétkeiért. Tettekkel bizonyította a megtérését: „vagyonomnak felét a szegényeknek adom.” Lelkileg egyből nagyra nőtt, mert találkozott Jézussal. Jézus visszaveszi Izrael közösségébe a vámost, amikor kimondja: „Ábrahámnak ő is igaz gyermeke.”(19,9)
De a vámosok fejedelme ilyen fiatal lett volna? Valószínű, mert ha idős lett volna, nem mászott volna fel a fügefára, de ő pajkos fiatalként ezt tette, és elrejtőzött, hogy mások ne is lássák. Ahogy azonban Ádám sem tudott elbújniIsten elől, ez Zakeusnak sem sikerült. Zakeus csupán látni akarta Jézust, és nem számított arra, hogy Jézus meglátja őt, és még meg is hivatja magát a házába.
Amikor egyszer Jézustól megkérdezték, hogy hol lakik, akkor meghívta őket, hogy nézzék meg otthonát. Úgy tűnik, mintha a bűnös vámszedő Zakeusnál visszonozná a látogatást, hiszen „Ábrahámnak ő is igaz gyermeke.”