Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

péntek, november 06, 2009

Boldoggá avatták a kommunista diktatúra első magyar vértanúját



Bátor pap, a magyar kommunista rezsim vértanúja, 1951. március 4-én hunyt el a kistarcsai internálótáborban elszenvedett kínzásokat követően. Meszlényi Zoltán Lajos, az esztergomi egyházmegye 1937 és 1950 közötti segédpüspöke...teljes írás

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Mihály Atya blogjának rendszeres olvasói talán nem bánják, hogy ha Zoltán püspök életrajzából rövid összefoglalót kapnak. Szent István diakónus volt az egyház,míg Zoltán püspök a magyar kommunista diktatúra első vértanúja. Istvánt megkövezték, miközben ruháit Saul lába elé tették.
Zoltán püspököt kegyetlen kínzásoknak vetették alá, melyekbe bele is halt. Vajon hóhérainak Sauljaiból lettek e Szentpálok?

Meszlényi Zoltán esztergomi segédpüspök életrajza

Meszlényi Zoltán Lajos 1892. január 2-án született Hatvanban. Esztergomban a bencés gimnáziumban érettségizett, majd pártfogója, Vaszary Kolos bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek Rómába küldte ahol teológiát tanult a Collegium Germanico-Hungaricumban. 1915. október 28-án szentelték pappá.
1916 végétől Csernoch János bíboros, hercegprímás megbízásából a Prímási Palotában dolgozott. 1931-ben lett a főkáptalan tagja, a későbbiekben nógrádi és honti főesperes, majd a káptalan helynöke.
XI. Piusz pápa kinevezése nyomán 1937. október 28-án Serédi Jusztinián bíboros hercegprímás, Breyer István győri megyéspüspök és Kriston Endre püspök Sinope címzetes püspökévé szentelte. Ettől a pillanattól a mindenkori esztergomi érsek segédpüspöke volt.
Amikor az állambiztonsági szervek Mindszenty József bíborost 1948. december 26-án letartóztatták, majd koncepciós perben elítélték, a kinevezett érseki helynök, Drahos János pedig meghalt, ő lett az egyházmegye érseki helynöke. Székfoglalójában ígéretet tett: „Krisztus hű pásztoraként a hitet és Egyházunk iránti hűséget nem tagadom soha! Isten engem úgy segéljen!”
Meszlényi Zoltán püspököt 1950. június 29-én késő délután hurcolták el esztergomi lakásáról az állambiztonsági szervek emberei. A kistarcsai internáló táborba került, ahol elkülönítve őrizték és kínozták. A kínzások, ütlegelések és végkimerülés következtében, 1951. március 4-én meghalt. Hamvait a rákoskeresztúri Új Köztemetőben helyezték el. 1966. június 24-én földi maradványait exhumálták, és az esztergomi bazilikában helyezték örök nyugalomra.
Magyar Kurír