Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

hétfő, június 15, 2009

A ferences rend üzenete a G8 országok gazdasági minisztereihez



A ferencesek, akik mindig is elöljárnak az igazságosság, a béke és a szolidaritás iránti elkötelezettség terén eljuttatták üzenetüket a G8 országok gazdasági minisztereihez, akik június 12-én és 13-án gyűltek össze Leccében. A ferences rend öt kontinens 113 országában 15 ezer taggal van jelen. Mindig közel áll azokhoz, akik szenvednek a konfliktusok, a különböző típusú visszaélések és egyenlőtlenségek miatt, amelyeket a különböző gazdasági rendszerek váltanak ki a társadalmon belül. Ehhez kapcsolódik a szüntelen elkötelezettség a Föld erőforrásainak rendezett felhasználása iránt. Az Assisiben zajló 187. nagykáptalan során megvitatott szöveg konkrét iránymutatást ajánl a közjó építése és a teremtett világot tiszteletben tartó gazdasági és termelési döntések előmozdítása érdekében.
A levélben a ferencesek hangsúlyozzák, hogy ismerik a társadalmi és környezeti problémákat, hiszen közeli kapcsolatban állnak a világ minden részén élő népekkel és osztoznak sorsukban. Ezért tanúsíthatják, hogy nem megfelelő a személy elidegeníthetetlen jogainak elismerése gazdasági, társadalmi, kulturális, polgári és politikai szinten. Ezek között felsorolják az élethez való jogot, a szabadságot számos megnyilvánulási formájában, a munkához, a tanuláshoz való jogot, a nők és a gyermekek jogait. Kiemelik a munkanélküliséget és a nehézségekkel küzdő családok támogatásának hiányát is.
Az ember és a teremtett világ Szent Ferenc és testvérei lelkiségében a Teremtő Isten lenyomata és szeretetének, valamint gondviselésének tükre. A G8 országok gazdasági minisztereinek küldött üzenet középpontjában ez a két szempont áll. Ezek köré kell csoportosulnia a politikai, gazdasági és környezetvédelmi döntéseknek. Ezért azt kérik, hogy a mai ember elvárásainak és szükségleteinek lehető legjobb megvalósítására törekedjenek a gazdasági miniszterek.

Nincsenek megjegyzések: