Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

kedd, augusztus 09, 2022

Szent Teréz Benedikta

 

† EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A mennyek országa olyan, mint az a tíz szűz, akik vették lámpáikat, és kimentek a vőlegény elé. Öten közülük balgák voltak, öten pedig okosak. A balgák fogták a lámpásukat, de olajat nem vittek magukkal; az okosak azonban korsóikban olajat is vittek lámpásaikhoz. Késett a vőlegény, s ők mind elálmosodtak és elaludtak. Az éjszaka közepén egyszerre kiáltás hangzott: „Íme, a vőlegény! Menjetek eléje!” Erre a szüzek mindnyájan fölébredtek és felszították lámpásaikat. A balgák kérték az okosakat: „Adjatok az olajotokból, mert lámpásaink kialvóban vannak!” Az okosak ezt válaszolták: „Nem lehet, nehogy nekünk is, nektek is kevés legyen. Inkább menjetek el a kereskedőkhöz, és vegyetek magatoknak!” Míg azok vásárolni mentek, megérkezett a vőlegény, és akik készen voltak, bementek vele a menyegzős; az ajtó pedig bezárult. Később megérkezett a többi szűz is. Így szóltak: „Uram, Uram! Nyiss ajtót nekünk!” De ő így válaszolt: „Bizony, mondom nektek, nem ismerlek titeket!” Virrasszatok tehát, mert nem ismeritek sem a napot, sem az órát!
Ezek az evangélium igéi.
Mt 25,1-13
 
Elmélkedés
Az evangéliumi rész a készség-, és a bölcsesség erényét dicséri. Jézus példabeszédet mondott az okos és a balga szüzekről, akik lámpással várakoztak a vőlegény érkezésére. Az éj sötétjében olaj-lámpással kellett megvilágítani a lakodalmi menet útját. Mivel nem volt ismert a várakozás hosszúsága, az okos szüzek tartalék olajról is gondoskodtak. A balgák viszont ezt elmulasztották, és ez lett a vesztük. Őket készületlenül találta a vőlegény érkezése, és így a lakodalmi ünnepségen kívül rekedtek. A tanítás Isten országáról szól, és arról a feladatunkról, hogy készséggel dolgozzunk-, és várakozzunk a vele való találkozás érdekében. A vallásos élet magában foglalja mind az aktív tevékenységet, mind Isten ajándékainak a készséges befogadását. A hit Isten ajándéka, de a hit szerinti élet erőfeszítést is jelent. Talán itt nyer értelmet az is, hogy a példabeszédben az okos szüzek miért nem adhattak kölcsön olajat a balgáknak. A lámpás jelképezheti az ajándékba kapott hitet és a lehetőségeket, a lámpásba való olaj pedig az általunk végzett jó cselekedeteket. A keresztény életben senki nem dicsekedhet más jó cselekedeteivel, másnak az erényeivel, ugyanis ez személyesen vagy megvan, vagy hiányzik, de nem lehet kölcsönkérni.
A mai nap szentje, Szent Teréz Benedikta szerzete nő,1891-ben született Breslauban, zsidó szülők tizenegyedik gyermekeként. Nagy érdeklődéssel fordult a filozófia felé. Az igazság szenvedélyes keresője volt. Kezdetben nem tudta, hogy magát Istent keresi. Nagy hatással volt rá Avilai szent Teréz életrajza. Amikor befejezte az olvasását, azt mondotta ez az igazság, amit keresek. A kereszténységgel való számos találkozás hatására 1922 január 1-én megkeresztelkedett. Bár szeretett volna a Kármelbe lépni, de a tanítás és oktatás lett a feladata. Vágya csak 1933-ban teljesült, és Köln városának monostorába lépett be. 1938-ban tett örök fogadalmat. 1942 augusztus 5-én, több nővérrel együtt a Gestapo elhurcolta és augusztus 9-én az auschwitzi haláltáborban fejezte be életét. Boldoggá avatása Kölnben 1987 május 1-én-, szentté avatása 1998 október 11-én, Rómában, a szent Péter téren történt.
Az üdvözült lelkek-, a szentek utat mutatnak, ők az okos szüzek, akiket Uruk érkezését égő lámpákkal fogadták. Az ő példájukból tanulnunk kell, imában kérnünk kell a közbenjáró segítségüket, de a mindennapi keresztény élet útját nekünk is végig kell járnunk. Az üdvösség elnyeréshez szűkség van a mi erőfeszítésünkre is. Adjunk hálát Istennek, hogy az ő kegyelméből mi is megkaptuk a hit ajándékát. Ugyanakkor készítsünk mérleget a keresztény életünkről, megvizsgálva hogy kihasználjuk-e a naponként elénk táruló lehetőségeket-, úgy hogy jó cselekedetekkel tápláljuk-, és ébren tartjuk hitünk lámpását, hogy majd így találhasson bennünket is az Úr érkezése.

Nincsenek megjegyzések: