Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

csütörtök, július 15, 2010

Imádság és lelki alkat

I. Az általános viselkedés alapján (az ingerekre adott válasz szerint):
  1. Kifelé forduló (extrovertált)
Jellemzői:
Érdeklődése és energiái kifele irányulnak. Könnyen létesít kapcsolatot. Társas lény. Természetétől fogva nyílt. Nem kedveli a magányt. Erejét a többiekkel való érintkezés újítja meg. Nem szívesen tartózkodik otthon, szinte büntetésként éli meg.
Imádsága:
Nem könnyű rendszeres imaéletet élnie. Imádsága inkább az Úrért végzett szolgálathoz kapcsolódik. Nehezen köti le az elmélkedés, inkább cselekedni akar. Az imája rövid lélegzetű szokott lenni. A személyes imából nem igazán merít erőt, ösztönzést.
Segítségére van a közös imádság, mert nem kell egyedül kínlódnia. A többiek jelenléte ösztönzően hat rá. A közösségben ő teszi meg azokat a konkrét lépéseket, amely elindítja az imádságot. Első a közbenjáró imádság gyakorlásában, mert észreveszi a konkrét szűkséget.
  1. Befelé forduló (introvertált)
Jellemzői:
Érdeklődése és energiái befele irányulnak. Nehezen létesít kapcsolatot, inkább félénk. Igényli a magán életet. Inkább a gondolatok érdeklik semmint a dolgok. Mély érzések jellemzik. Melegszívű. Hűség, kitartás jellemzi.
Imádsága:
Jobban szeret egyedül imádkozni. Mindig újra kell töltenie az akkumulátorait a magányban, csendben. Nem okoz gondot a rendszeres imaélet. Igényli azt. Inkább benső világára összpontosít. Nemigen megy neki a nyilvános imádság.

Nincsenek megjegyzések: