Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

péntek, július 03, 2009

A hitetlenkedő tanúságtevő

Szent Tamás apostol

Hitetlenkedve a legmélyebb hitvallást tette, amikor a Feltámadott Krisztussal való találkozáskor azt mondja: "én Uram, én Istenem." Keressük mi is a Jézussal való találkozást, hogy hitünkkel megérinthessük Őt. ...... predikáció

1 megjegyzés:

Ebedfia írta...

Jézusnak mint az Élő Isten fiának a Szentlélektől fogantatását és Máriától való megszületését nehéz volt elfogadniuk a zsidóknak, ugyanis az ő gondolataikat a Tóra határozta meg, amiben világosan le van írva, hogy a Megváltó Dávid házából fog születni. Bár meg kell jegyeznünk, hogy Krisztus előtt 3000 évvel már létezett egy jövendölés, hogy Ammon Ré napisten a királynéhoz fordul és gyermeket ígér neki, aki "a kegyelmek királyságát fogja az országban kifejteni...- majd ez a mondat is szerepel: „...Te vagy az én szerelmes fiam , akit nemzettem...”- S az ígért fiúban Hórusz születik meg. Ezért az egyiptomi királyokat így nevezik: Hórusz és a Nap fia. Ezzel az elemmel, hogy az Isten vagy istenek nemzenek földi embereket, találkozhatunk az arab, görög területeken is. Az első hírtől, hogy Jézus, a Szabadító valóban megérkezett, addig, amíg kimondatott Tamás szájából, hogy "Én Uram, és én Istenem!", nagyon nehéz volt az út.
A szegedi Havi(havas) Boldogasszony templomban Szent Ferencet ábrázoló festmény fölött is, Szent Tamás hitvallása látható: deus meus et omnia. Szent Tamás apostol nyomán Szent Ferenc is számos alkalommal sóhajtott fel így.Egyébként a Ferences rendnek ez a mottója.