Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

hétfő, december 10, 2007

Advent II hete Hétfő

Az evangéliumi béna megtapasztalta, hogy valóra váltak a prófétai szavak, mert az élete kiaszott sivatagjába eljött, belépett Isten. Bátorsága, bizalma, de legfőként hite jutalmaként gyógyulást nyert. Nem csak fizikailag gyógyult meg, hanem lelkileg is: „bocsánatot nyertek bűneid" >>>>> tovább

3 megjegyzés:

Tajhamer írta...

Laudetur Jesus Christus!

Dícséretre méltó dolog a hívők (és nem csak) on-line megszólítása. Főleg, hogy itt - a templomi igehirdetéssel ellentétben -visszaszólni, vitázni is lehet az igehirdetővel.

És így a bevezető mondatom zárójele kap nagyon nagy hangsúlyt: az on-line hirdetés nem csak a hívőket szólítja meg, hanem a kétkedőket, ateistákat, stb is.

Ennek fényében jó lenne, ha a prédikációk, és egyáltalán az írások úgy lennének megírva, hogy ahhoz hozzá lehessen fűzni, vitába lehessen szállni azokkal. Mert aki prédikációt akar hallgatni, az elmegy a templomba. Aki eljár a templomba, az már feltételez egy valamilyen fokú hitet, őt megtartani kell. Viszont aki nem akar, az nem megy be a templomba, de az interneten akarva-akaratlanul is "betér", rákattint a blogra. És ha itt is ugyanazt az "unalmas" prédikációt kapja, mint ami a tepmlomban van, azon nyomban ki is lép.

Úgy gondolom, hogy egy-egy kérdés előadás-szerű (nem prédikáció-szerű!) megközelítésével sokkal inkább "internetesíteni" lehetne az egyházat, a prédikációt, és párbeszédre, polémiára ösztönözni a látogatókat.

Aki kérdez, hozzászól, azt érdekli a téma. Akit érdekel egy téma, az általában utánanéz a dolognak. És aki utánanéz, az sok mindenre választ kaphat.

Szerintem.

Tisztelettel,
Tajhamér

Bőjte Mihály írta...

In eternum! Amen

Köszönöm a hozzászólást. Jók a felsorolt szempontok. Valóban a templomban elhangzott predikációim kerülnek fel a honlapomra (blogra) és itt tényleg vissza lehet szólni.:-) Azzal még foglalkoznom kell, hogy miként is lehetne úgy tálalni ezeket, hogy párbeszédre-, közös gondolkodásra ösztönözzenek. Nekem is szükséges a visszajelzés, így jobban megmaradok a realitás talaján, inkább tapasztalom a kihívást, a leirt szó felelősségét. Üdvözlettel!

Tajhamer írta...

A Szentírás jó alap (sőt, jelen esetben az egyetlen, ugye...), de a mai embernek információk kellenek, útmutatás a mindennapok megéléséhez. Ez lenne a realitás talaja - az én értelmezésemben.

Ha a mindennapokból kapnánk gyakorlati példákat (pro- és kontrát egyaránt), nagy valószínűséggel jobban hozzá lehetne szólni. Ne a Biblia "elvont" képei, példabeszédei képezzék egy-egy írás alapvető irányát, az nem annyira "megfogható".

A jelen is tartalmaz szerintem elegendő témát, amellyel a bibliai eseményeket lehetne átültetni a mai napokba. És a ma embere fogékonyabb a ma eseményeire.

Szerintem.