Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

hétfő, február 12, 2007

6. évközi kedd

A Teremtés könyvéből a vízözön történetét olvastuk. Istent emberi tulajdonsággal ruházza fel a szerző: Nagy volt az emberek gonoszsága ezért Isten bánkódott amiatt, hogy embert teremtett a földön. Noé azonban kegyelmet talált az Úr előtt.
Isten „bánkódása” – jelzi, hogy Ő nem közömbös az emberiség iránt. És bármennyire is elhatalmasodott a bűn, mégis Isten Noéban igaz emberre talált. Tény, hogy Noé igaz volta eltörpül az emberiség bűnössége mellett, Isten mégis őt, és az általa épített bárkát használta fel az emberiség megmentésére.
Valójában a Szentírásban gyakran ismétlődő motívumról van szó. Mind az Ó-szövetségben, mind az Újszövetségben gyakran találkozunk olyan eseménnyel, amikor Isten egész kis, jelentéktelennek látszó dolgot használ fel arra, hogy megmutassa irgalmát és szeretetét. Ilyen esemény volt Isten népének a kiválasztása, a Vörös tengeren való át-vonulás, a próféták tevékenysége. Az Új –szövetségben pedig maga az Úr Jézus születése, tevékenysége és csodái. Az ember pedig újra és újra hasonló módon hitetlenkedve, bizalmatlanul közeledett Istenhez.
Erre jó példa a mai evangéliumi esemény is.
Jézus rápirít az apostolokra. „Még mindig érzéketlen a szívetek?” Elfelejtettek kenyeret vinni magukkal, és teljesen ez a tény foglalta le a figyelmüket. Jézus ott van velük a bár-kába, de ők azzal foglalkoznak, hogy mi az, amiben hiányt szenvednek. Pedig már sokszór látták Jézust csodát tenni. Ilyen volt a kenyérszaporítás is, amikor megtapasztalhat-ták, hogy Isten milyen bőkezű övéivel szemben, hogy nincs szűksége rendkívüli dolgok-ra, ahhoz, hogy kinyilvánítsa hatalmát és jóindulatát.
Az Egyház történelmében is hányszor fordult elő, hogy kis és jelentéktelennek látszó dolgok, események nőttek naggyá és tették nyilvánvalóvá, Isten működését övéi körében. Ilyenek például a szerzetesrendek születése, szentek élete és tevékenysége.
Mindez az életünkben is ismétlődő valóság.
Meg kellene tanulnunk a hit szemével látni életünk eseményeit, a történéseket, a jelenték-telennek tűnő dolgokat is értékelve. A kis apró dolgok, mint a mindennapi imádság, a szeretet cselekedetei, áldozatvállalásunk bármennyire is jelentéktelennek tűnne, Isten kegyelmi áldásával bő termést hoznak.

Nincsenek megjegyzések: