Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor - Hirdetések

hétfő, március 15, 2010

Jézus nyaka (San Damianoi Kereszt)


Jézus nyakát szokatlanul nagynak és vaskosnak festetette az ikon készítője. Elgondolkodtató, hogy az ikonok nagy részén Jézus nyakát feltűnően erőteljesnek, szélesnek ábrázolják, még azokon is, amelyek Jézust gyermekként mutatják be. Az esztétika szabályai szerint aránytalan. Azonban az ikonográfiában inkább az ikon üzenetével foglalkozunk mintsem az esztétikával.
 Az ábrázolás oka az, hogy a feltámadás után Jézus megjelent tanítványainak, rájuk lehelt és azt mondta: "Vegyétek a Szentlelket. Akinek megbocsátjátok bűneit, bocsánatot nyer…" (Jn 20,22). A görög szó: a lehelet, az ember teremtésének pillanatára emlékeztet (Ter 2,7), és arra utal, hogy Jézus lehelete egy új teremtést, az igazi feltámadást jelenti (Ez 37,9; Róm 4,17).
Álljunk meg egy pillanatra. Képzeljük el a bűnt, mint egy elmérgesedett fekély, amely minden embert elborít és elpusztítja őket minden korban. Azért, hogy ezt a fekélyt meggyógyítsa, az emberiséget helyreállítsa, és új teremtménnyé tegye, Jézus a Szent Lelket leheli az apostolokra. Elképzelhetjük, milyen nagy erővel leheli lelkét Jézus és könnyebben megértjük, hogy miért ábrázolja a festő Jézust ilyen megnagyobbodott nyakkal. (Tanuljuk meg Jézus nyakának ebből a példájából felfogni, egy ikon erőteljes tanítását).
Urunk Jézus köszönjük, hogy Egyházadra hagytad az újjáteremtés erejét. Köszönjük neked, a kiengesztelődés szentségét, amelyben meggyógyulunk. Add meg nekünk azt a kegyelmet, hogy ehhez a szentséghez hittel és hálaadással járuljunk. Ne engedd elfelejteni, hogy szenvedésed és halálod árán, kiérdemelted részünkre az élet lelkét.

Szent Ferenc szavai:

 „Szívleld meg, ó ember, milyen nagy kitüntetésben részesített téged az Úristen, mikor test szerint szeretett Fiának képére, lélek szerint pedig saját hasonlatosságára teremtett és alkotott.” (V Intelem)

Így szól az Apostol: Senki sem mondhatja: Jézus az Úr, csak a Szentlélek által.” (VII Intelem)

Ha valaki újra nem születik vízből és Szentlélekből, nem léphet be az Isten országába. Rnb 16,7

Nincsenek megjegyzések: